Yeşil Binalar
Yeşil Binalar çevre dostu, sürdürüebilir yapılardır.Tabiata tam uyumlu yeşil binalar çevresel ve sosyal sorumluluk bilinci ile tasarlanmaktadır.
Yeşil Bina Nedir ?
Günümüzde binalar yaşadığımız alanın 4/3’nü kaplamaktadır.Yeşil binalar ile birlikte hem doğayı korumak, enerji tasarrufu etmek ve konforlu bir yaşam için yapı olarak uygulanmaktadır.
Günümüzde büyük risk içeren küresel ısınma, kuraklık ve çevre kirliliği doğal kaynakların hızla tükenmesine yol açmaktadır. Çevre dostu bina arayışında olan insanlar, yeşil bina olarak tabir edilen binaları kurgulamıştır ve uygulamaya geçilmiştir. Belli standartlar aralığında sertifikalandırılarak yeşil binalar yapı sektöründe değerli bir yer kazanmıştır. Doğaya saygılı, ekolojik, konforlu ve enerji tüketimini azaltarak yeni bir sektörü doğurmuştur.Son yıllarda ülkemizde yeşil binalar, yeşil ofisler ve yeşil fabrikalar giderek fazlalaşmaya başlamış durumda.Hatta Türkiye çevre dostu yeşil binalar alanında öncülük eden ülkeler arasında yer alıyor.
Yeşil Binaların Şehir Hayatındaki Önemi Nedir ?
Bir binanın yeşil bina olması için belli başlı kriterler vardır.Bunların başlıcaları binanın yapılacağı arazinin seçimi, enerji tasarrufu, su tasarrufu, binanın yapımında kullanılan malzeme ve binanın iç ortamı en önemli kriterler arasında yer alır.Yeşil binaların iç ortamında kullanılan malzemeler tamamen insan sağlığına ve doğaya uyumlu materyallerden olması gereklidir.Enerji verimliliğinin olmazsa olmazları yeşil binalar minimum enerji tüketimi ve çevre dostu özellikleri ile inşaat sektöründe de önemli yere sahip olduğunu söylemek gerekir.Yaşam alanlarında insanların ihtiyaç duyduğu aydınlatma, iklimlendirme ve havalandırma gibi sistemler mümkün olduğunca doğal kaynaklar ile sağlanmaktadır.
Yeşil binaların yapılanma çalışmaları 1970’li yıllara dayanmaktadır ve hem doğa dostu hemde ekonomik olan yeşil binalara gün geçtikce talepler artmaktadır. Gerek malzemelerinin tekrar kullanılabilme özelliği gerek enerjisi ile hem sizleri ekonomik olarak rahatlatacaktır. Enerji tasarrufu için binada kullanıcak malzemelerin doğru olarak seçilmesi binaların sağlamlığı adına önemli rol oynamaktadır. Eğer sizlerde yeşil binalardan faydalanmak istiyorsanız hiç bir masraftan kaçmayarak en doğru ve en sağlam şekilde yapıyı inşa etmelisiniz.
Yeşil Binaların Faydaları
- İzolasyon sistemleri ile birlikte ısıtma ve soğutma maliyetlerini azaltır
- Karbondioksit ve bir çok zararlı salınımları en aza indirir
- Enerji tasarrufu sağlar ve doğal ışıklardan yararlanarak aydınlatma sağlar
- Güneş enerjisinden yararlanır
- Yağmur sularının kullanımı ile kanalizasyon sisteminin yükünü azaltır
- Yeşil çatı uygulaması sayesinde yağmur sularını arındırır
- Atık malzemeleri ile değerlendirmeler yapılabilir
- Temiz ve teknolojinin doğru kullanılması
- Enerjiyi az harcıyarak doğayı korur
- Bina ve alanine değeri artar, kentsel dönüşüme ve doğaya kesinlikle fayda sağlar
- Yeşil binalar güney cephesine tromb duvar adı verilen uygulama uygulandığında kış aylarında ısı ihtiyacının bir kısmını karşılar
Yeşil Binaların Özellikleri
Doğal çevre ile uyumlu olarak inşa edilirse hem doğa korunur hemde yapı daha sağlıklı olur.
Yer altı ısı kaynağının kullanılması (Ground Source Heat Pump System – GSHP)
Yeşil çatı özelliğiyle yağmur suları ve çatıda kış aylarında eriyen karlar arındırır.
Binanın kendi elektrik enerjisini üreten uygulamaların yapılması.
Yeşil binalar fotovoltaik sistemiyle kendi güneş enerjisini kullanabilir.
Doğal yalıtım malzemesi olan insan sağlığı ve yapı biyolojisi üzerine olumlu etkiler bıraktığı için yeşil binaların yapımında kullanılmaktadır.Alanında uzman kadrosu ile çevre dostu yapılar için hizmet verip sağlıklı, biyoklimatik ortam yaratmak ve yalıtım sektöründeki talep ve beklentileri karşılamaktadır.